تصویر
علی الوندی

18 روز پیش

سامانه کدال چیست و چه کاربردی دارد؟

سامانه کدال چیست و چه کاربردی دارد؟

سامانه CODAL یا کدال (Comprehensive Database Of All Listed Companies) به معنی سامانه یا مرکز اطلاعاتی جامع تمامی شرکت های فهرست شده است.

سازمان بورس این سامانه را با هدف ملزم شدن ارائه و انتشار گزارشات توسط شرکت ها بر اساس الگویی از سامانه های اطلاع رسانی بورس های مطرح در جهان ایجاد کرد.

تمامی سهامداران و افراد فعال در بازار بورس با توجه به وجود اطلاعات مهم به تکرار از این سامانه استفاده می کنند و می توان گفت یکی از مهمترین سایت یا سامانه های مربوط به تحلیل بازار بورس است.

افراد با مراجعه به سامانه کدال می توانند اطلاعات مهمی مانند وضعیت و تغییرات شرکت ها را بدست آورند.

تحلیل بنیادی بازار بورس بدون وجود سامانه کدال بی معنی است.

نکات کلیدی

  • سامانه CODAL به معنی سامانه یا مرکز اطلاعاتی جامع تمامی شرکت های فهرست شده است.
  • این سامانه در جهت ملزم شدن ارائه گزارشات توسط شرکت های فهرست شده در بورس ایجاد شده است.
  • فعالان بازار بورس بار ها برای بررسی اطلاعات مهم از سامانه کدال استفاده می کنند.
  • سامانه کدال یکی از پر بازدید ترین وبسایت ها برای تحلیلگران باز بورس است.
  • سامانه کدال اطلاعات مهمی را در مورد وضعیت شرکت ها ارائه می کند.
  • تحلیل بنیادی در بازار بورس بدون سامانه کدال بی معنی است.
هوش مصنوعی ارز دیجیتال و بورس

درک سامانه کدال

بورس اوراق بهادار یکی از بازار های سرمایه گذاری و معامله است، افراد برای سرمایه گذاری و معاملات نیازمند داده ها و تحلیل های مختلف برای وضعیت سهام شرکت های ثبت شده در این بازار هستند.

افراد با استفاده از سامانه کدال می توانند درباره فعالیت و شرایط مالی شرکت ها اطلاعات مناسبی را کسب کنند.

سازمان بورس هم مطابق با تمام بورس های موجود در دنیا، سامانه ای را راه اندازی کرد، در این سامانه شرکت های فهرست شده در بورس باید اطلاعات مهم خود که در روند قیمتی بازار تاثیر گذار است را منتشر کنند و هدف از راه اندازی این سامانه وجود پایگاهی برای داده های مالی شرکت ها است که به سرمایه گذاران و معامله گران در روند سرمایه گذاری و معامله کمک می کند، با استفاده از این سامانه افراد مجبور نیستند برای کسب اطلاعات در مورد هر شرکت به سایت خود شرکت مراجعه کنند.

کاربرد کدال

کسب سود در بورس از طریق افزایش ارزش سهم و تقسیم سود نقدی سهام که در مجمع عمومی هر ساله هر شرکت تصویب می شود، بدست می آید.

اکثراً افزایش ارزش یک سهم و رشد قیمت آن به موجب رخداد یا تغییری در شرکت بوده است که این رخداد و یا تغییرات از طریق سامانه کدال به سهامداران اطلاع رسانی شده است.

مطابق با قانون، شرکت ها موظف هستند که چهار ماه پس از پایان سال مالی اقدام به برگزاری مجمع عمومی کنند و در صورتی که فعالیت سال قبل آن ها مفید بوده باشد و کسب سود کرده باشند باید حداقل 10 درصد از سود خود را بین سهامداران تقسیم کنند، تاریخ تقسیم و میزان سود سهامداران در مجمع مشخص می شود.

سامانه کدال مرکزی مطمئن از داده های بازار است که کاربران بازار بورس می توانند گزارشات مالی، اخبار، اطلاعات دقیق و موارد مهم در مورد شرکت ها را بررسی کنند.

با سامانه کدال شرکت ها می توانند آگاهی لازم را در مورد سایر شرکت ها بدست آورند و سایر افراد هم به همین شکل، شفاف سازی صورت گرفته در صورت های مالی باعث می شود که افراد اعتماد لازم را نسبت به رویه فعالیت بازار داشته باشند.

می توان گفت بزرگترین مزیت سامانه کدال ارائه اطلاعات و گزارشات شرکت های ثبت شده در بازار بورس است.

سامانه کدال چیست و چه کاربردی دارد؟ 1

حمایت از حقوق کاربران

سامانه کدال در جهت انتشار اطلاعات مهم شرکت های ثبت شده در بورس و نگهداری از اطلاعاتی مانند مجامع، تغییرات داخلی و... ثبت شده است.

سامانه کدال با هدف حمایت از حقوق کاربران، شفاف سازی بازار، نظارت بر اجرای قانون و نظارت بر افشای اطلاعات مهم توسط شرکت های فهرست شده در بورس مطابق با ماده 2 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در سال 1384 ایجاد شده است.

فرآیند عملکرد سایت کدال

فرایند عملکرد سامانه کدال به این شکل است که اطلاعات مهم آماده سازی و به وسیله ناشران گزارشات ثبت می گردنند، در ادامه زمانی که سامانه گزارشات را دریافت کرد و پذیرش گزارشات انجام شد، گزارشات دریافتی ذخیره می گردند، لازم به ذکر است که نظارت بر گزارشات توسط کارشناسان سازمان بورس انجام می شود و در ادامه اطلاعات منتشر می گردد و در نهایت در دسترس عموم قرار می گیرد.

اهداف اصلی طراحی کدال

اهداف مختلفی برای ایجاد سامانه کدال وجود دارد که در ادامه به مهمترین این اهداف می پردازیم.

سرعت بخشیدن به افشای عمومی و ارائه اطلاعات یکی از اهداف اصلی این سامانه است که می تواند در روند فعالیت افراد در بازار بسیار تاثیر گذار باشد، یکی دیگر از اهداف این سامانه ایجاد فرایند و پلتفرمی برای آسان سازی تهیه اطلاعات و افشای اطلاعات است.

طبق اصول جهانی برای فعالان بازار سرمایه و بازار های مالی این سامانه به صورت بهینه و مناسب گزارش گیری را انجام می دهد.

ایجاد شرایط مناسب در جهت دسترسی راحت فعالان بازار به اطلاعات و اعلام رخداد ها و اطلاعیه ها و ایجاد شرایط مطلوب برای نظارت مناسب در افشای اطلاعات از دیگر اهداف این سامانه است.

اگر بخواهیم به مهم ترین هدف این سامانه اشاره کنیم باید در مورد افزایش شفافیت در اطلاعات برای افزایش دقت و محاسبات صحبت کنیم، افزایش هماهنگی بخش های درون سازمانی و برون سازمانی نیز از اهداف این سامانه است.

رایج‌ ترین گزارشات سامانه کدال

گزارشات مختلفی با موضوعات متنوع در سامانه کدال منتشر می گردد.

گزارشات منتشر شده در این سامانه با موضوعات مختلف است و هر کدام از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد ضمن اینکه هر کدام کاربرد خاص خود را برای افراد خواهند داشت.

در ادامه بخشی از رایج ترین این گزارشات را بررسی می کنیم:

صورت های مالی میان دوره و پایان دوره

طبق قوانین، تمام شرکت های فهرست شده در سازمان بورس موظف هستند در پایان هر دوره سه ماه با هدف شفاف سازی و ارائه اطلاعات به کاربران، صورت های مالی خود را همراه با جزئیات منتشر کنند.

گزارشات ثبت شده در سامانه کدال به عنوان صورت های مالی سه ماهه، شش ماهه، نه ماهه و یک ساله که پس از یک دوره دوازده ماه منتشر می شود برای هر شرکت وجود دارد و قابل مشاهده است.

سهامداران می توانند برای بررسی وضعیت شرکت از این اطلاعات استفاده کنند و شرکت ها در جهت شفاف سازی تمام اطلاعات جزئی و اطلاعات مهم را در این صورت های مالی منتشر می کنند.

گزارشات ماهیانه

بنا بر تصمیم گیری سازمان بورس از سال 1395 شرکت ها موظف شدند که گزارشات فروش یک ماهه خود را که شامل میزان فروش، حجم فروش، نرخ فروش و ارزش ریالی کل فروش است را منتشر کنند.

با ارائه گزارشات فروش میزان شفافیت برای سهامداران افزایش پیدا می کند و افراد می توانند با بررسی گزارشات فروش اقدام به معامله سهام شرکت کنند.

سامانه کدال چیست و چه کاربردی دارد؟ 2

گزارشات فعالیت هیئت مدیره

پس از ارائه گزارشات شرکت و منتشر کردن صورت های مالی 12 ماهه، شرکت موظف است گزارشات حسابرسی شده را در سامانه کدال ثبت کند، با ثبت گزارشات حسابرسی شده شرکت می تواند جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه اقدام کند.

اعضای هیئت مدیره شرکت با توجه به تغییرات و رخداد های سال اخیر و وضعیت اینده، گزارشات مهم خود را در مورد شرایط شرکت در زمان حال و آینده را اعلام می کنند و تمام این اطلاعات به عنوان گزارش فعالیت هیئت مدیره در سامانه کدال منتشر می شود و سهامداران می توانند با بررسی این اطلاعات مهم تصمیمات خود را در مورد سهام و معاملاتشان بگیرند.

گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف

از بهمن سال 1396 بنا بر تصمیم سازمان بورس، شرکت ها موظف هستند تا اطلاعات مهم و تاثیر گذار بر سود هر سهم را در گزارشی با عنوان افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف منتشر کنند و در این گزارش میزان تغییرات سود هر سهم را مشخص کنند.

گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب

اطلاعات مهم دیگری وجود دارند که باعث تغییر سود سهام به صورت مستقیم نمی شود اما جزو اطلاعات مهمی است که باید به سهامداران ارائه شود که در گزارشی با عنوان افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب در سامانه کدال منتشر می گردد.

گزارش تفسیری مدیریت

گزارشی با نام گزارش تفسیری مدیریت به غیر از صورت های مالی توسط شرکت ها منتشر می گردد که در این گزارش مدیریت به انتظارات خود نسبت به فروش اشاره می کند.

پیش از این گزارش، انتظارات مدیریت در مورد پیش بینی درآمد هر سهام انتشار پیدا می کرد اما در حال حاضر گزارشی با نام مدیریت تفسیری که در قالب فایل متنی و تحت وب منتشر می شود انتظارات مدیریت در مورد فروش و درآمد را ارائه می کند.

یادداشت‌ های همراه صورت‌های مالی

تمام شرکت ها بنا بر قوانین سازمان بورس می بایست برای صورت های مالی شش ماه و دوازده ماهه گزارشی با عنوان یادداشت های همراه صورت مالی که گزارش حسابرسی شده شرکت را نشان می دهد، منتشر کنند.

اطلاعاتی که در این گزارش وجود دارد توسط یک حسابرس خارج از شرکت تهیه و تنظیم می شود و به تایید سازمان بورس می رسد و حسابرسان شرکت هیچ دخالتی در تهیه این گزارش ندارد.

فرایند و گزارشات افزایش سرمایه

می توان گفت یکی از حساس ترین گزارشاتی که در سامانه کدال ثبت می شود، گزارش افزایش سرمایه شرکت ها است.

شرکت برای افزایش سرمایه و برگزاری مجمع فوق العاده چندین گزارش را باید منتشر کند که در قالب اطلاعیه هایی در سامانه کدال منتشر می شوند.

تمام موارد مربوط به افزایش سرمایه و فرایند اداری این کار ملزم به ارائه گزارشاتی توسط شرکت است که در این سامانه انجام می شود.

آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات

شرکت ها موظف هستند در صورت برگزاری هرگونه مجمع، اطلاعاتی همچون زمان و مکان برگزاری مجمع را از 10 روز قبل به اطلاع سهامداران از طریق سامانه کدال برسانند.

سخن پایانی

سامانه کدال، سامانه ای است که اطلاعات مهمی را به فعالان بازار بورس ارائه می دهد.

این سامانه با اهداف مختلف جهت شفاف سازی وضعیت شرکت و تغییرات مهم در سیستم های مالی شرکت ها، تغییر هیئت مدیره و... راه اندازی شده است.

مطابق با قوانین سازمان بورس شرکت ها موظف هستند اطلاعات متنوعی را در این سامانه منتشر کنند.

فعالان بازار های بورس با استفاده از این سامانه می توانند تحلیل های بنیادی خود را انجام دهند و از شرایط شرکت ها مطلع باشند تا تصمیمات خود را در خصوص معاملات بگیرند.

ارسال نظر