
15 روز پیش
تفاوت بیت کوین و اتریوم چیست؟

ارز اتر (ETH)، ارز دیجیتال شبکه اتریوم و دومین ارز دیجیتال محبوب پس از بیت کوین (BTC) است.
مقایسه اتر با بیت کوین به دلیل اینکه اتر دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر محبوبیت و ارزش بازار است، کاملا موضوعی طبیعی است.
اتر و بیت کوین از بسیاری جهات شبیه به هم هستند، هر دو ارز های دیجیتالی هستند که از طریق صرافی های آنلاین قابل معامله می باشند و در کیف پول های ارز دیجیتال ذخیره می شوند.
اتر و بیت کوین هر دو غیرمتمرکز هستند، به این معنی که توسط بانک مرکزی و یا مراجع دیگر صادر و تنظیم نمی شوند و هر دو از یک فناوری سیستم مرکزی به نام بلاکچین استفاده می کنند.
البته تفاوت های بسیار مهمی بین این دو ارز دیجیتال محبوب وجود دارد.
در ادامه نگاهی دقیق به تفاوت و شباهت های بیت کوین و اتر خواهیم داشت.
نکات کلیدی
- بیت کوین نشان دهنده ظهور شکل جدیدی از ارز ها بود و خارج از کنترل دولت یا هر مجموعه دیگر صادر و مدیریت می شود.
- یکی از نو آوری هایی که شبکه بیت کوین داشت و مردم با گذشت زمان این موضوع را درک کردند، وجود شبکه بلاکچین بود که می تواند برای اهداف متفاوتی استفاده شود.
- شبکه اتریوم ضمن استفاده از فناوری بلاکچین برای یک شبکه پرداخت غیرمتمرکز، پیشنهاداتی را مانند؛ ذخیره کد های کامپیوتری که می توانند برای تامین قرارداد ها و برنامه های مالی غیر متمرکز استفاده شوند، با کمک فناوری بلاکچین ارائه داده است.
- برنامه ها و قرارداد های شبکه اتریوم توسط ارز اتر تامین می شود.
- ارز اتر به جای رقابت برای مکمل بودن بیت کوین ایجاد شد، اما به عنوان یک رقیب در مبادلات ارز دیجیتال ظاهر شد.

مبانی بیت کوین
بیت کوین در ژانویه 2009 راه اندازی شد، این ایده تحت یک وایت پیپر توسط شخص یا گروهی با نام ساتوشی ناکاموتو معرفی شد.
بیت کوین وعده داد که به عنوان یک ارز دیجیتال بر خلاف ارز های فیاتی که توسط دولت ها صادر می شوند و بدون داشتن هیچ مرکزی به عنوان پشتوانه خدمات مالی را به صورت ایمن انجام می دهد.
بیت کوین به صورت فیزیکی وجود ندارد، فقط موجودی در یک سیستم مرکزی امن نگهداری می شود.
اگرچه بیت کوین اولین تلاش برای ایجاد یک ارز دیجیتال نبود، اما در تلاش های اولیه خود برای ایجاد یک ارز دیجیتال موفق عمل کرد و به عنوان یک هدف برای تمام ارز هایی که بعد از آن ایجاد شدند، تبدیل شد.
البته شبکه بیت کوین بدون مشکل نبود و بسیاری از شبکه های قدرتمند ارز های جدیدی را به دنبال بیت کوین ایجاد کردند تا عاری از مشکلات بیت کوین باشد.
در طول سال ها، ارز های دیجیتال به خصوص بیت کوین به طور آرام و آهسته بین دولت ها مورد مقبولیت قرار گرفته شد، البته به عنوان یک وسیله برای پرداخت یا یک ذخیره ارزش رسمی برای خیلی از کشور ها شناخته نشده است.
ارز های دیجیتال توانسته اند جایگاهی را برای خود ایجاد کنند و علیرغم اینکه به طور منظم مورد بررسی و بحث قرار می گیرند، در شبکه مالی حفظ شده و به فعالیت خود ادامه می دهند.
آغاز رونق ارز های دیجیتال در سال 2017 بود و ارزش بیت کوین در آن سال ها نزدیک 87 درصد از کل بازار ارز ها دیجیتال بود و با محبوبیت ارز های دیجیتال دیگر در طول سال های بعد میزان سهم بازار بیت کوین کاهش پیدا کرد، اما همچنان در این بازار بسیار مهم و دارای درصد سهم بالا می باشد.
مبانی اتریوم
در شبکه اتریوم، فناوری بلاکچین برای ایجاد برنامه هایی استفاده می شود که فراتر از فعال کردن یک ارز دیجیتال است.
شبکه اتریوم در ماه جولای سال 2015 راه اندازی شد و بزرگترین و شناخته شده ترین پلتفرم نرم افزاری غیر متمرکز محسوب می شود.
شبکه اتریوم امکان قرار دادن قرارداد های هوشمند و برنامه های غیر متمرکز (dApps) را فراهم می کند تا بدون هیچگونه مشکل و کلاهبرداری یا دخالت شخص سوم، ساخته و اجرا شوند.
اتریوم با زبان برنامه نویسی مخصوص به خود ارائه شده و به روی یک بلاکچین اجرا می شود و توسعه دهندگان را قادر می سازد تا برنامه های کاربردی را خلق و اجرا کنند.
کاربرد های مهم اتریوم بسیار گسترده می باشد و توسط ارز دیجیتال اصلی این شبکه که به نام اتر (ETH) شناخته شده، پشتیبانی می شود.
در سال 2014، شبکه اتریوم اقدام به پیش فروش ارز اتر کرد که با استقبال چشمگیری مواجه شد.
اتر (ETH) مانند سوخت برای اجرای دستوراتی در پلتفرم اتریوم است که توسط توسعه دهندگان برای ایجاد و اجرای برنامه های کاربردی به روی پلتفرم استفاده می شود.
اتر به منظور دو کاربرد بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد: اول به عنوان یک ارز دیجیتال در صرافی ها مانند تمام ارز های دیجیتال که معامله می شوند و دوم در شبکه اتریوم برای اجرای برنامه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته شبکه اتریوم، ارز اتر در سراسر جهان برای پرداخت ها، به عنوان ذخیره ارزش یا به عنوان وثیقه نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت های کلیدی اتر و بیت کوین
هر دو شبکه اتریوم و بیت کوین بر اساس اصل سیستم مرکز توزیع شده ساخته شده اند، اما هر دو از جنبه های فنی با هم تفاوت دارند.
به عنوان مثال؛ تراکنش های شبکه اتریوم ممکن است دارای کد های اجرایی باشند، اما داده های که در تراکنش های بیت کوین وجود دارد فقط برای ثبت شدن و ذخیره است.
تفاوت دیگری که بین دو شبکه وجود دارد زمان ایجاد بلوک (زمان تراکنش های اتر در ثانیه با دقیقه برای بیت کوین محاسبه می شود) و الگوریتم ها اجرا شده است که برای بیت کوین SHA-256 و Ethash برای اتریوم می باشد.
هر دو شبکه بیت کوین و اتریوم در حال حاضر از یک پروتکل به نام اثبات کار (PoW) استفاده می کنند که به گره های شبکه اجازه می دهد تا در مورد وضعیت تمام اطلاعات ثبت شده در بلاکچین های خود به توافق برسند و از حملات اقتصادی به شبکه جلوگیری کند.
در سال 2022، شبکه اتریوم به عنوان بخشی از ارتقاء خود به سیستم دیگری به نام اثبات سهام (PoS) منتقل می شود، مجموعه ای از ارتقاء های بهم پیوسته شبکه اتریوم را مقیاس پذیرتر، ایمن تر و پایدار تر می کند.
یکی از انتقاد های اصلی که به اثبات کار وارد می شود این موضوع است که به دلیل قدرت محاسباتی مورد نیاز، بسیار انرژی بر است.
شبکه اثبات سهام، قدرت محاسباتی را جایگزین سهام داری می کند که در آن مصرف انرژی کاهش می یابد و ماینر ها را با اعتبار سنجی ها جایگزین می کند و دارایی های ارز دیجیتال خود را برای فعال کردن توانایی ایجاد بلوک های جدید به اشتراک می گذارد.
مهمتر از همه اهداف کلی شبکه اتریوم و بیت کوین متفاوت است.
در حالی که بیت کوین به عنوان جایگزینی برای ارز های فیات ایجاد شده است و می خواهد وسیله ای برای مبادله و ذخیره کننده ارزش باشد، اتریوم به عنوان پلتفرمی برای تسهیل قرارداد های و برنامه های غیر قابل تغییر از طریق ارز خود در نظر گرفته است.
بیت کوین و اتریوم هر دو دارای ارز دیجیتال هستند، اما هدف اصلی اتر، تثبیت خود به عنوان یک سیستم ارزی جایگزین نیست، بلکه آسان کردن کسب درآمد از طریق قرارداد های هوشمند اتریوم و پلتفرم dApp است.
از لحاظ تئوری اتریوم نباید با بیت کوین در حال رقابت باشد، اما محبوبیت اتر آن را به رقابت با همه ارز های دیجیتال سوق داده است.
در تاریخ ارز های دیجیتال از اواسط سال 2015، اتر در رتبه بندی برترین ارز های دیجیتال بر اساس ارزش بازار بوده است، البته بعد از بیت کوین.
به لطف محبوبیت dApp ها در زمینه هایی مانند: امور مالی (مالی غیرمتمرکز یا برنامه های DeFi)، هنرها و کلکسیون ها (توکن های غیرقابل تعویض، یا NFT ها)، بازی ها و فناوری، اکوسیستم اتریوم با سرعت در حال رشد است.
تفاوت اصلی در کاربرد
بیت کوین اساساً به عنوان جایگزینی برای ارز های فیات و وسیله ای برای مبادلات ایجاد شده اما اتریوم یک پلتفرم قابل برنامه ریزی است که در زمینه های متعددی از جمله DeFi، قراردادهای هوشمند و NFT کاربرد پیدا می کند.
دلیل مقایسه بیت کوین و طلا، اتریوم و نقره
دلیل مقایسه بیت کوین و طلای دیجیتال این موضوع است که بیت کوین اولین ارز دیجیتال بود و با ارزش بازار بالا در عین حال با اینکه دارای عرضه محدود می باشد (حداکثر بیت کوین های قابل استخراج 21 میلیون واحد بیت کوین است) که همین محدودیت در تعداد باعث حفظ ارزش آن می شود.
دلیل مقایسه اتریوم با نقره دیجیتال به دلیل این موضوع است که اتریوم دومین ارز بزرگ از نظر ارزش بازار است و مانند فلز گرانبها نقره کاربرد های متفاوتی دارد.